Barack Obama zrušil stretnutie s Vladimirom Putinom na summite G20

07.08.2013 Celý región

Los Angeles 7. augusta (TASR) - Americký prezident Barack Obama zrušil dnes svoje plány na bilaterálne stretnutie s ruským kolegom Vladimirom Putinom, ktoré sa malo uskutočniť v rámci septembrového summitu skupiny G20 v Moskve. Informovala o tom agentúra AP.

Obamov krok je odpoveďou na rozhodnutie Ruska udeliť dočasný azyl bývalému spolupracovníkovi americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) Edwardovi Snowdenovi, ktorý je vo svojej vlasti stíhaný za vyzradenie tajných informácií o sledovacích programoch.

Rozhodnutie šéfa Bieleho domu podľa agentúry AP zároveň odráža vzrastajúce znepokojenie americkej vlády ohľadom niekoľkých ďalších záležitostí v spojitosti s Ruskom, vrátane jeho raketovej obrany a dodržiavania ľudských práv.

Biely dom uviedol, že prezident Obama napriek tomu stále zvažuje svoju účasť na summite v ruskom Petrohrade, avšak nehodlá sa osobne stretnúť s prezidentom Putinom.

Kremeľ vyjadril sklamanie nad zrušením schôdzky Obamu s Putinom


Kremeľ vyjadril sklamanie nad dnešným rozhodnutím amerického prezidenta Baracka Obamu nestretnúť sa so svojím ruským kolegom Vladimirom Putinom pred septembrovým summitom skupiny G20.

Ruská strana je však podľa Kremľa pripravená pokračovať vo vzájomnej spolupráci s Bielym domom ohľadom bilaterálnych, ako aj medzinárodných záležitostí, napísala agentúra AP.

Putinov poradca pre diplomaciu Jurij Ušakov uviedol, že krok Spojených štátov odzrkadľuje ich neschopnosť rozvíjať vzťahy s Ruskom na "rovnocennej úrovni". Pozvanie pre amerického prezidenta na blížiaci sa summit naďalej platí, dodal Ušakov.

Obama sa rozhodol zrušiť plánovanú schôdzku s Putinom v Moskve, naďalej sa však mieni zúčastniť na následnom summite skupiny G20 v Petrohrade, ktorý sa bude konať 5.-6. septembra. Rozhovory s Putinom v programe Obamovej európskej cesty dodatočne nahradila zastávka vo Švédsku, naplánovaná na 4. septembra.
 

Vyberte región